Marie Appelquist

Köpa bostad till barn

Hur går man egentligen tillväga när barnen vill flytta hemifrån? Många föräldrar vill kunna hjälpa sina barn i och med att bostadsmarknaden är tuff, särskilt i storstäderna. Ta del av våra tips inför köp av bostad, hur det fungerar och hur du kan hjälpa till på ditt barns väg framåt.

Delägare - köpa boende ihop

Kanske ska ni köpa en bostadsrätt - då kan ni göra det tillsammans! Det går att göra på olika sätt. Många kan inte stå på hela lånet - då kan ni äga en procentdel var som är möjlig rent juridiskt. Detta kan innebära att du äger en större procent än ditt barn och att ni delar på en eventuell vinst efter denna. Resonera med banken om vilken lösning som skulle fungera bäst för er och er ekonomiska situation.

Banken måste i detta fall ta in information om båda föräldrarna och det är bra om alla tre står på lånet. Det är även som krav att 10 % står på barnet. Det finns givetvis både för- och nackdelar med att deläga, men efter en tid kan barnet helt ta över ansvaret för lånet och ägandet.

"Kom även ihåg att bostadrättsföreningen måste godkänna alla ägare", säger Marie Appelquist.

Kontantinsats - 15 % av bostaden

Det kan vara svårt att komma in på bostadsmarknaden i och med att kostnaden för en bostad innebär stora summor som väldigt många inte har. 15 % av bostadens värde måste betalas med egna medel och du kan alltså låna upp till 85 % av bostadens pris. Om barnet kan stå på lånet, kan det underlätta om du kan hjälpa till med kontantinsatsen. Du kan då välja mellan att ge pengarna i gåva eller låna ut dessa. Om du ska låna ut pengarna bör ett skuldebrev upprättas, vilket är som ett kvitto på lånet. Är kontantinsatsen en gåva måste banken även få in ett gåvobrev. Läs mer om vad ett gåvobrev är längre ner.

Medlåntagare - när du vill hjälpa ditt barn

Kanske ska ditt barn köpa sin första lägenhet och få möjlighet att skapa sitt hem. Om du kan och vill hjälpa ditt barn och samtidigt skulle vilja vara delaktig är en lösning är att ni lånar till en bostad tillsammans. Detta gör att lånet kan bli större. Däremot måste man komma ihåg att man som förälder har betalningsansvar om barnet inte skulle kunna betala ränta och amortering.

Gåva - förskott på arv eller inte?

Om du vill ge ditt barn pengar till exempelvis en kontantinsats eller liknande är detta en gåva. En gåva innebär ett förskott på arvet och därmed ska ett gåvobrev upprättas. Det innebär vidare att summan på gåvan ska räknas av på det framtida arvet. I gåvobrevet kan du tydliggöra villkor och specifika ändringar. Kanske vill du att gåvan ska vara barnets enskilda egendom om barnet i framtiden skulle separera.

Samboavtal - viktigt att tänka på

Undersök vad som skulle hända om barnet blir sambo med sin partner. I och med att sambolagen innebär att allt ska delas lika vid en separation, kan ett samboavtal vara på sin plats. Med ett samboavtal kan ditt barn och dennes sambo helt och hållet, eller delvis, ta bort reglerna kring uppdelningen och bestämma exakt vilka riktlinjer som ska gälla. Vid en eventuell separation kan paret också ta hjälp av en bodelningsförrättare eller jurist.

Samtliga texter är fakta- och kvalitetsgranskade av våra ämnesexperter, avdelningen för regelefterlevnad och Marginalen Banks Marknads- och kommunikationschef Haris Serhatlic innan publicering. Denna kvalitetsgranskning garanterar att informationen håller hög kvalitet. Läs mer här.